Kamut – Tuulen viemää sarjakuva-albumin (julkaistu 1998) on luonut Patrick McDonnell, joka syntyi 17.3.1956 New Jerseyssä. Hän opiskeli The School of Visual Arts nimisessä koulussa New Yorkissa. McDonnell aloitti uransa freelance kuvittajana ja piirsi mm. vakituisesti The New York Timesiin. Lisäksi hänen kuvituksia julkaistiin muissa lehdissä kuten Sports Illustrated, Forbes, Time ja Valitut palat. Uran ensimmäisistä sarjakuvista tunnetuin on Bad Baby joka ilmestyi Parents Magazinessa. Kamut hän loi vuonna 1994 ja siitä tuli hänen tunnetuin sarjakuvansa. Nykyään sitä levitetään yli 700 sanomalehteen yli 20 maassa. McDonnell on myös kunnostautunut eläintensuojelussa jossa hän käyttää usein Kamut sarjakuvaa.
Albumi koostuu erillisistä stripeistä, joissa on teemana ystävyys. Parhaat ystävät Kati ja Jalo seikkailevat ja kommeltavat kotiensa lähipiirissä ja tutustuvat uusiin eläinkavereihin. Stripeissä toistuu se kuinka ihanaa eläinten on elää omistajiensa helmoissa. Ystävykset ovatkin täysin riippuvaisia heistä.
Sarjakuva-albumin päähenkilöt ovat parhaat ystävät Kati ja Jalo. Kati on musta kissa, joka vähän sössöttää. Hänen omistajansa Millie rakastaa kissaansa erittäin paljon mutta hänen miehensä Onni ei varsinaisesti pidä Katista. Jalo on valkoinen koira ja hänellä on mustat korvat ja musta laikku selässä. Jalo rakastaa ruokaa ja usein hänet nähdään lihakaupan edessä. Jalon isäntä on Tauno joka ulkoilee usein Jalon kanssa. Kati ja Jalo ovat naapureita. Muita hahmoja ovat herkkukaupan omistaja Mauno, jolta ystävykset kerjäävät makupaloja, Vahtikoira joka on isoleukainen koira ja haukkuu kaikkea, Nekku josta näkyy vain korvat ikkunasta ja johon Kati on ihastunut ja oravat jotka pudottelevat pähkinöitä muiden päihin. Albumissa oli myös rapuja.
Kamut-sarjakuvan miljöö on pieni kaupunki tai kylä. Talot ovat omakotitaloja eivätkä suuria kerrostaloja. Kaverukset viettävät myös paljon aikaa metsässä. Jos tilanne on sisällä, talojen sisustus on piirretty hyvin yksinkertaisesti, stripeissä näkyy vain seinä ja mahdollisesti taulu tai jokin muu pieni asia. Ulos ei ole piirretty oikeastaan mitään elotonta, vain puita ja kasveja. Teoksen maailmankatsomus liittyy eläinoikeuksiin. Ihmisten tulisi kohdella eläimiä kuten haluaisivat itseään kohdeltavan. Hahmojen elämäntapa on hyvin leppoisaa ja sarjakuva-albumissa Kati ja Jalo usein makailivatkin ruoholla ja haaveilivat suurista asioista. Unelmointi kuuluu myös hahmojen elämäntyyliin.
’ Sarjakuvan piirrostyyli on hyvin yksinkertaista. Vain hahmot on piirretty ja välillä muutama pieni yksityiskohta taustalle, kuten kello tai puu. Jos on haluttu tarkoin ilmoittaa millainen tapahtumapaikka stripeissä on, taustalle on piirretty paljon enemmän yksityiskohtia, mutta pieniin asioihin ei juututa. Esimeriksi keittiö ja navetta tilanteet ovat tällaisia. Sarjakuva-albumissa ei ole värejä vaan se on mustavalkoinen.
Sanan ja kuvan suhde on Kamut-sarjakuvassa aika tärkeä. En usko että lukutaidoton ymmärtäisi mitä sarjakuvassa tapahtuu. Toisaalta joissain stripeissä oli pelkästään kuva eikä lainkaan tekstiä, joten niissä ymmärsi mitä tapahtuu. Tällaiset stripit olivat kuitenkin erittäin harvinaisia.
Valitsin Kamut, koska olen aina tykännyt lukea niitä. Olen erittäin huono ymmärtämään sarjakuvien vitsejä joten tämän takia Kamut sopivat minulle, koska niissä asiat kerrotaan aika suoraan siten että kaikki ymmärtävät tarkoituksen. Pidän muutenkin eläimistä todella paljon, joten minusta on suloista että sarjakuvat päähenkilöinä ovat kissa ja koira jotka ovat parhaat kaverit, koska yleensä ne esitetään verivihollisina. Minusta sarjakuva oli todella hyvä.